Håravfall

Det är normalt att tappa en hel del hår, men när man tycker att man tappar onormalt mycket eller om man tappar håret fläckvis etc. bör man absolut uppsöka läkare, eftersom det då kan ha att göra med ett sjukdomstillstånd eller allvarligare bristtillstånd i kroppen.
Också alternativmedicinska metoder kan vara värt att prova. Skolmedicinen kan inte alltid förklara eller effektivt behandla håravfall.

Möjliga orsaker till håravfall:

  • ärftliga faktorer. Detta är den vanligaste orsaken till manligt håravfall.
  • hormonella obalanser.
  • brist på vitaminer, mineraler eller något annat viktigt näringsämne, men även överskott av vitamin A kan ge håravfall.
  • svår sjukdom med hög feber.
  • hudskador eller hudsjukdomar, och även behandling av sjukdomar t.ex. med cellgifter kan ge håravfall.
  • graviditet och förlossning.
  • enligt traditionell kinesisk medicin (TCM) är håravfall – liksom grånande hår – utmärkande för störningar i funktionen hos lever och njurar (man menar inte i första hand de fysiska organen, utan en mer energimässig störning).
  • svåra chocktillstånd, sorg etc.
  • stress kan alltid vara en bidragande faktor.

Som frisör kommer man ofta i kontakt med människor som oroar sig för att de tappar mycket hår. Det gäller förstås ofta kvinnor, men man märker också att många män – yngre såväl som äldre – är bekymrade och ledsna över att förlora sitt hår i förtid. (Och i förtid är det ju alltid).
Många män har en tendens att inte vilja låtsas om att de bryr sig om att de blir tunnhåriga. Samtidigt förstår man att håret är oerhört viktigt för de flesta. Inte minst märker man det på hur många män det är som genomgår transplantationer och andra dyra behandlingar, med inte alltid så bra resultat.

Mäns håravfall anses ju bero på ärftliga och hormonella faktorer, ett naturligt och oåterkalleligt förlopp. Men jag tror inte att detta är hela sanningen. Säkert kan vi påverka det här lite grand genom hur vi lever, att vi får i oss all näring vi behöver och att vi håller oss i såväl kroppslig som mental, känslomässig och andlig balans.
Bra böcker som finns i pocket är: Knut L. Flytlie “Vitaminrevolutionen” samt Andrew Weil “Bli frisk av dig själv” och ” Naturlig hälsa – alterantiv medicin”.
Homeopati är också något som kan vara till stor hjälp, och som jag själv finner oerhört fascinerande. Men ämnet är för stort att gå in på här, och det finns inte så värst mycket lättillgänglig litteratur på svenska att rekommendera. Men jag ger gärna tips om homeopatiska medel eller blomsteressenser att prova.
Det kan också vara väl värt att prova regelbunden indisk huvudmassage med specialkomponerade oljeblandningar. Jag brukar föreslå att man börjar med minst fem massagebehandlingar med max. en vecka mellan varje tillfälle. Märker man sedan en liten förbättring, eller mår allmänt väl av massagen kan man fortsätta med behandlingar lite mer sällan, till exempel när det är dags för klippning, var sjätte vecka eller så.
Det går inte att garantera resultat, och än så länge anser jag mig behöva mer erfarenhet för att kunna säga hur effektiv massagen är för att förbättra hårväxten. Man behöver se en tydlig förbättring hos ganska många olika personer innan man kan gå ut och lova håret tillbaka 🙂
Mig veterligen finns det inga vetenskapliga studier gjorda på indisk huvudmassage och dess effekt vid håravfall. Det är ju ofta så när det gäller naturliga metoder eller medel; forskningen inriktar sig främst på de områden där det finns stora pengar att tjäna i form av patentmediciner etc.

Huvudmassage kan man också göra på sig själv, gärna dagligen. Fast det är ju skönare – och antagligen effektivare – om någon annan gör det 🙂
En kallpressad vegetabilisk olja, t.ex. jungfrulig olivolja, har en positiv effekt på hår och hud, ger näring och ökar blodcirkulationen, vilket är a och o för en sund hårväxt.
En specialkomponerad blandning av olika vegetabiliska och eteriska oljor kan ha ännu större effekt.
Gör så här: massera in lite olja i hårbotten. Om håret är mycket torrt kan du behöva använda lite mer olja så att hela hårlängden kan suga åt sig. Ge hårbotten en grundlig massage tills den känns mjuk och avslappnad. Täck sedan håret med en handduk, alternativt plasthätta. Handduken kan gärna värmas med varmt vatten innan, eller kylas med kallt vilket kanske känns mindre behagligt men ökar blodcirkulationen.
Låt gärna verka ca. en halvtimme, men kortare tid går också bra. Tvätta sedan håret genom att ta i schampo INNAN du blöter det. Detta är viktigt för att oljan ska gå lätt att tvätta ur. Det är också lättast att tvätta bort olja med tensidbaserat (löddrande) schampo, hellre än rasul eller andra helnaturliga produkter.
Schamponera gärna endast en gång, då stannar en liten mängd olja kvar i håret och fortsätter göra gott. Avsluta med att skölja med iskallt vatten.
Massage av hårbotten och hår stimulerar både blodcirkulationen och energiflödet (den subtila energin man ofta kallar qi), och därmed kan hårsäckarna tillgodogöra sig mer näring. Skalpen blir mjuk och avslappnad vilket också främjar hårväxten. Hårsäckarna mår  väl och blir stimulerade av lite omild behandling – grabba tag i håret och dra lite, upprepa över hela huvudet. Det hjälper till att hålla varje hårsäck aktiv längre. (När en hårsäck väl har “lagt av” så växer det troligen aldrig mer ut ett hårstrå ur just den).

Både Indisk huvudmassage och healing, exempelvis reiki, har en underbar effekt på stress, som också är en viktig faktor vid håravfall. En sorts stress kan ju vara att känna sig pressad tidsmässigt, ha för mycket att göra, tankarna på för många håll etc. men det kan också vara en mer känslomässig stress, som kommer av inre och yttre konflikter, rädslor, undertryckt ångest och en mängd andra saker.
Jag tycker mig se att många män som börjar tappa hår vid unga år, gör så i samband med att de gör lumpen, eller andra händelser som markerar inträde i “vuxenvärlden”, där många upplever att nya och ofta ganska hårda krav ställs på dem, många nya förväntningar att leva upp till. Jag gör (den helt ovetenskapliga, men intressanta) kopplingen att det begynnande håravfallet kan handla om en sorts stress som är kopplad till manligheten, vuxenheten, prestationsångest och rädslor för att inte hålla måttet.

Håret är ju också en väldigt central del av utseendet och är starkt laddat för både kvinnor och män; det står för styrka, kraft, ungdom etc. samt inte minst för sexualitet. När håravfall blir ett problem kan man alltså se det som ett tillfälle att undersöka sin egen självbild. Vad har jag för uppfattningar om mig själv? Vilka krav ställer jag på mig själv för att duga? Hur ska en “riktig” man / kvinna vara? Tycker jag om mig själv?

Inse: Du duger och är vacker precis som du är! Du blir inte på något som helst vis en sämre människa för att du tappar ditt hår, eller får andra små skavanker. Att vara attraktiv har inget att göra med mängden hår på huvudet, varken för ung eller gammal, man eller kvinna.

Leave a comment