C-vitamin i krämen

Du har säkert sett reklamen. Nya mirakelmedlet 
c-vitamin som ska befria oss från rynkor. Numera finns det i flera av de krämer som dyker upp på skönhetsdiskarna. Men hur effektivt är vitaminet i krämerna egentligen?
 
Bioline, Christian Dior, Helena Rubinstein och Lancôme är bara fyra av flera företag som på de senaste åren lanserat krämer och serum med c-vitamin. Det finns läkare i USA som kallar de nya c-vitamin produkterna för medicinsk hudvård. De anser att det inte finns någon annan hudvård som är lika effektiv. Dessutom finns det ingen fara med att använda c-vitamin. Skulle huden bli mättad kissar du bara ut överflödet. Vilket i sin tur gör att du aldrig kan bli förgiftad, säger Johan Kraft på hudvårdsföretaget Kraft & Co som är agent för bland annat Bioline. C-VITAMINET påverkar din hud på tre sätt. För det första är det en antioxidant. Det betyder att det motverkar fria radikaler som finns i luften, till exempel föroreningar och solens strålar, som bryter ner cellerna och fettvävnaden i huden och åldrar den i förtid. För det andra ökar den hudens läkningsprocess.
 
MEN C-VITAMINETS viktigaste egenskap kan ändå sägas vara att den ökar produktionen av kollagenet i huden. Johan Kraft på Bioline jämför hudcellerna med tegelstenar och kollagenet med murbruket mellan tegelstenarna. C-vitamin är bra för att det hjälper till att förnya ”murbruket”. Den processen fungerar extra bra ihop med zink, så därför ska du se efter på din burk att båda ämnena finns med i produkten.
 
FÖR ATT FÅ DEN BÄSTA antirynkeffekten måste även ”tegelstenarna”, dina celler, vara i bra form. För det behövs ett k-enzym som heter Q10. När du är ung har du ganska mycket Q10 i kroppen, men det minskar efterhand när du blir äldre. Därav alla Q10-piller som säljs i hälsokostbutiker. Nu finns även Q10 i krämer, bland annat från , Biodroga, Bioline, Fleur de Santé och Nivea. Är du ute efter den bästa kombinationen som går att få i dag borde du alltså ha en Q10-kräm på dagen och c-vitamin på natten. Om du har råd förstås…
 
DU SKA HELST förvara din kräm kallt och mörkt annars kommer c-vitaminet att brytas ner och försvinna. Så fort det kommer i kontakt med syre börjar det förstöras. Samma sak gäller din apelsinjuice hemma. Ju färskare den är desto mer c-vitamin finns det i den. Därför förvaras många krämer i lufttäta förpackningar som bryts precis innan du ska använda dem.
 
DET FINNS en stark skepsis mot skönhetsprodukter. Bland annat för att många företag i flera år utlovat mirakel. Och det är först de senaste åren som oberoende forskning gjorts. Och mycket har handlat om just c-vitaminet. Forskning har visat på mycket bra resultat, bland annat eftersom c-vitaminet går så djupt ner i huden och verkar där i hela 24 timmar. Hudläkare i Sverige är dock väldigt försiktiga att uttala sig.
 
DÄREMOT fungerar det aldrig så att du kan köpa en burk med hudkräm, använda den och sedan tro att resultatet kommer att hålla i sig. För att få ett varaktigt resultat måste du fortsätta smörja in huden. Den är nämligen programmerad att följa en viss utveckling och det finns ingen behandling som ger ett beständigt resultat. Inte ens en skönhetsoperation.

 

Leave a comment